Vnesite VIN številko za iskanje poročil.

Sodoben način nakupa rabljenega avtomobila

​Izkušnja nakupa rabljenega avtomobila se je v zadnjih nekaj letih precej spremenila. V preteklosti se je bilo potrebno pri nakupu rabljenega avtomobila peljati od enega trgovca do drugega, pregledati razpoložljive avtomobile, se pogovarjati s prodajalci in opraviti nekaj testnih voženj. Dandanes tehnologija popolnoma spreminja izkušnjo in način, kako ljudje kupujejo rabljeni avtomobil.

Današnji kupci pri nakupu rabljenih avtomobilov uporabljajo razpoložljive tehnologije kot so splet, konfiguratorji avtomobilov, pametne mobilne naprave in aplikacije. Na ta način se bolje informirajo in se lažje odločijo za nakup.

Obstaja celovita aplikacija

V času po osebnih računalnikih obstaja aplikacija že skoraj za vse. To prav tako velja tudi za  nakup rabljenega avtomobila. Današnji kupci imajo dostop do spletnih aplikacij za nakup in prodajo vozil, aplikacij za branje in pregled kritik avtomobilov, aplikacij za oceno vrednosti avtomobilov, da bi se seznanili s približno vrednostjo / stroškom rabljenega avtomobila, aplikacij za iskanje prodajalcev vozil v bližini, kot tudi aplikacij za preverjanje zgodovine vozila.

nakup rabljenega avtomobila

Začetek pametnega iskanja

Preden zaženete računalnik ali pametni telefon, naredite prvi korak k iskanju pravega avtomobila za vas in določite svoje želje in potrebe glede vozila. Tukaj je nekaj primerov, kaj je treba upoštevati, ko iščete rabljeni avtomobil.

  • Cena. Koliko denarja lahko porabim / želim porabiti za vozilo?
  • Varnost. Je avto varen za mojo družino? Kakšno dodatno opremo želim imeti vgrajeno? (npr. zračne blazine v celotnem vozilu, večji zavorni diski, asistent za vozni pas, sistem za nadzor hitrosti ali oddaljenosti, itd.)
  • Poraba goriva. Je bolj pomembna visoka zmogljivost ali poraba goriva? Tekoči stroški lahko bistveno zvišajo skupne stroške vozila.
  • Razred vozila. Kakšno vrsto vozila iščem? (npr. majhno, veliko, enoprostorec, itd.)
  • Velikost vozila. Koliko ljudi bom prevažal? Ali bom prevažal veliko tovora?
  • Uporaba vozila. Bom uporabljal vozilo za privatne ali službene namene? Potrebujem štirikolesni pogon za zasnežene ceste ali kabriolet za uživanje v soncu?
  • Udobje. Bom s tem vozilom opravljal dolge vožnje? Bo na zadnjih sedežih dovolj prostora za odrasle? Je dovolj prostora za otroke in prtljago?

Pripravljen, nastavi, filtriraj

Ena od prednosti pri nakupovanju rabljenega avtomobila v današnjem času je v tem, da je mogoče z uporabo spleta preprosto najti na tisoče vozil v vaši bližini. Večina spletnih seznamov avtomobilov vam omogoča filtriranje iskanja po številnih kategorijah. Veliko kupcev avtomobilov bo nastavilo obseg cene, razred avtomobila in mogoče določeno znamko. Tukaj je nekaj drugih filtrov, ki jih imejte v mislih:

Prvi datum registracije

datum

Datum registracije navadno pomaga določiti sedanjo in preostalo vrednost vozila. Z izjemo klasičnih avtomobilov (kot so npr. starodobniki) se vrednost avtomobilov vsako leto zmanjša. To pomeni, da starejši datum registracije pogosto pomeni nižjo ceno.

Prevoženi kilometri

prevoženi kilometri

Drug pomemben dejavnik, ki ga je treba preveriti, so prevoženi kilometri. Prevoženi kilometri neposredno vplivajo na vrednost, funkcionalnost in trajnost vozila. Večje število prevoženih kilometrov pogosto pomeni večje tveganje za potrebna prihodnja popravila.

Dodatki na oprema / Funkcije

funkcije

Se spomnite seznama, ki ste si ga pripravili na začetku? Tukaj je prikazano, kje lahko uporabite filter. Na ta način bodo vse vaše želje glede udobja in varnosti upoštevane pri vsakem vozilu, ki si ga boste ogledali.

Pregled spletnih ocen

Ko ste našli nekaj vozil, ki vas zanimajo, je pomembno, da preverite nekaj ocen uporabnikov na spletnih avtomobilskih portalih, spletne strani in forumi vam bodo dali odličen pregled o osnovni funkcionalnosti, voznih lastnostih in vidikih delovanja vozila.

Prebiranje spletnih ocen o prodajalcih vam lahko pomaga izogniti se  nakupu rabljenega avtomobila od prevarantov.

Težave, goljufije in prevare

Na žalost se na trgu rabljenih avtomobilov povsod skrivajo pasti. Tratenje časa in energije, nakup ne varnega avta, kot tudi dragim napakam, se lahko izognemo ob upoštevanju naslednjih dejavnikov:

kilometrov Prirejanje števca kilometrov: Na trgu rabljenih avtomobilov je ena najpogostejših oblik prevare prirejanje števca kilometrov. Pri samem ogledu avtomobila jo je zelo težko ugotoviti. Odkritje razlik v poročilu o prevoženih kilometrih vozila vas lahko zaščiti pred nakupom avtomobila z večjim tveganjem za potrebna popravila.

ukradena vozila Ukradena vozila: Na žalost se kraje avtomobilov dogajajo zelo pogosto. Da bi zaščitili svojo naložbo pred morebitnimi pravnimi težavami v prihodnosti, je najboljša rešitev, da se izognete nakupu ukradenega avtomobila.

zgodovina uvoza Zgodovina uvoza / izvoza: Odprte meje in majhne razdalje omogočajo veliko avtomobilom spremembo države. Avto, ki je uvožen iz vzhodne Evrope ima lahko popolnoma drugačno zgodovino od tistega, ki je bil uporabljen na domačih cestah.

Število prejšnjih lastnikov Število prejšnjih lastnikov: Znatno vpliva na ceno vozila. Ponavadi večje število lastnikov pomeni nižjo ceno.

Pridobivanje spletnega CARFAX poročila o zgodovini vozila

Najboljši način pridobivanja več informacij ob nakupu rabljenega avtomobila je omogočen s pregledom spletnega CARFAX poročila o zgodovini vozila. To je neprecenljivo orodje, ko gre za izogibanje nakupu rabljenega avtomobila z negativno zgodovino.

CARFAX poročilo o zgodovini vozila je zelo podroben, vendar hkrati tudi pregleden povzetek dogodkov, ki so se zgodili v dosedanji življenjski dobi vozila kot so servisi, spremembe lastnika, datum registracije, uvozna zgodovina, zgodovina kilometrov in še veliko več.

CARFAX spletno poročilo lahko pridobite zelo enostavno, samo pojdite na www.carfax.si, vnesite registrsko ali VIN številko rabljenega avtomobila, ki vas zanima in v nekaj korakih boste lahko pregledali CARFAX poročilo o zgodovini vozila.

Da bi bila uporaba tega vira še bolj enostavna, so tudi glavne spletne strani z avtomobili v Sloveniji ponudile dostop do CARFAX poročil. Tam lahko najdete celo brezplačna CARFAX poročila, ki jih ponujajo prodajalci, vključeni v CARFAX program

Za današnje kupce rabljenih avtomobilov je s pomočjo tehnologije nakup rabljenega avtomobila lažji kot kdajkoli.