Vnesite VIN številko za iskanje poročil.

Kontrola kilometrov – kako ugotoviti realno število kilometrov na rabljenem vozilu

Trenutne statistike kažejo, da ima velik odstotek vozil na cestah negativno zgodovino. Prevrtitev kilometrov je ena izmed najpogostejših oblik prevar na trgu rabljenih vozil. Vendar imajo potrošniki možnost prepoznati, kdaj vozilo ne kaže realnih kilometrov na števcu.

Šibka ekonomska rast v Evropi je povzročila porast rabljenih avtomobilov v zadnjih nekaj letih. Potrošniki se odločajo za cenejše različice nakupov, vendar pri tem pozabijo, da je tveganje za nakup slabega vozila takoj večje. Zato je pomembno, da potrošniki dobro poznajo možne prevare, kako jih znati prepoznati in se pred njimi zaščititi. 

Kontrola kilometrov: Kako odkriti prevaro s prevrtenimi kilometri?

Prvi način je, da primerjate število kilometrov na števcu kilometrov z onim v servisni knjižici vozila. Avto centri in inšpekcije ponavadi redno beležijo kilometer. Kakršnokoli odstopanje številke lahko nakaže na poneverbo števca.

Naslednji način je, da preverite obravljenost delov avtomobila, tako kot na primer obrabljenost zavornih ploščic, sklopke ali gum. Avtomobili pod 20.000 kilometrov na primer, bi namreč morali imeti nameščene še originalne gume. Prav tako preverite zadnjo zamenjavo motornega olja. Na nalepki pod pokrovom avtomobila lahko najdete podatek o zadnji menjavi olja in stanju kilometrov v tistem momentu. Nenazadnje je pomembna notranjost avtomobila. Preverite obrabljenost volana, sedežev, stopalk, menjalnik in presodite ali je skladna s številom kilometrov.

Kontrola kilometrov pove tudi, ali je morda bil ročno premaknjen mehanični stevec kilometrov. Preverite ali so številke poravnane enakomerno in ali se jih da lepo prebrati. Oškrbljene številke in vrzeli med številkami so znak poneverbe.

Poizvedujte tudi o številu preteklih lastnikov. Če je lastnikov bilo zelo veliko, lahko to pomeni, da so morda kilometri nerealni, ali pa nakazuje še na kakšno dodatno prevaro.

Zagotovo pa obrabljenost vijakov in odrgnine v bližini števca kilometrov ter zamenjani deli, ki jih ponavadi ne menjujemo kar tako, signalizirajo prevrtitev kilometrov. Kontrola kilometrov pa vsekakor poteka lažje, če se posvetujete z mehanikov, saj le ta hitreje prepozna znake prevar.

CARFAX poročilo o zgodovini vozila​

CARFAX poročilo o zgodovini vozila pokaže prav te podatke, ki jih potrebujete za preverbo kilometrov. V poročilu najdete zabeleženo število kilometrov, če so bili beleženi uradno, vidite lahko število prejšnjih lastnikov in ali je to število skladno z zabeleženo kilometrino, prav tako pa CARFAX pove povprečno število kilometrov, ki je preračunano na podlagi znamke avtomobila, modela in leta proizvodnje.

CARFAX poročilo predstavlja uspešen način za lažjo nakupno odločitev in za vašo varnost v cestnem prometu. Je vodilni na trgu v preverjanju zgodovine vozil in poleg prej omenjenih podatkov, sporoča še ali je bilo vozilo kdaj ukradeno, v kakšne namene je bilo uporabljeno, kdaj je bilo registrirano in kolikokrat ter še veliko več. Vse te informacije prihajajo od notranjih in mednarodnih ministrstev, agencij, inšpektoratov, preprodajalcev z vozili z druge roke, kar zagotavlja popolno neodvisnost in transparentnost. Zahtevajte svoje CARFAX poročilo pri preprodajalcu z rabljenimi vozili ali pa si ga pridobite sami na www.carfax.si.