Vnesite VIN številko za iskanje poročil.

Števec kilometrov in prevare

Razkrivanje prevar na števcu kilometrov

CARFAX Europe, avtomobilski klubi in organi pregona iz vse Evrope ocenjujejo, da bodo kupci letos izgubili več milijard evrov zaradi prevar na števcih kilometrov. Kljub prizadevanjem v boju proti prevaram na števcih kilometrov – ki vključujejo tudi strožje zakone in okrepitev izvrševanja – so kupci vse bolj izpostavljeni tem davnim prevaram. Digitalne števce kilometrov, ki naj bi bili manj dovzetni za nedovoljeno spreminjanje, je celo lažje upravljati pri goljufivem nastavljanju njihovega podatka.

Izraza “navijanje” ali “obračanje” označujeta spreminjanje stanja števca kilometrov na vozilu in/ali podatkov v dokumentaciji za prikaz manjšega števila prevoženih kilometrov kot v resnici. To je nezakonito dejanje v večini evropskih držav. Avtomobilski strokovnjaki pravijo, da je to precej enostaven poseg. Ne vpliva samo na vrednost avtomobila, ampak povečuje tudi verjetnost izvedbe dražjega popravila, ki lahko nastopi prej ali slej.

"Če je avtomobil prevozil veliko več kilometrov, kot to prikazuje števec kilometrov, se morebitna potreba po večjih popravilih ter pojavljanje manjših težav znatno povečata," pravi avtomobilski strokovnjak Pat Goss, sovoditelj TV serije “Motorweek” televizijske mreže PBS. Kupci avtomobilov ne morejo vedno samo s pregledom rabljenega avtomobila ugotoviti, ali je bil njegov števec kilometrov obrnjen nazaj. Digitalni števci kilometrov, ki naj bi bili pravi odgovor na nedovoljeno spreminjanje in goljufanje števcev kilometrov, omogočajo vsaj tako enostavno spreminjanje, če ne še bolj kot njihovi mehanski predhodniki.

"Brezvestni ljudje reprogramirajo digitalne števce kilometrov z uporabo cenovno dostopnih programov in naprav, ki so sicer namenjeni zakonitemu vnovičnemu kalibriranju števcev kilometrov z napako. Zlahka jih najdemo na spletnih straneh, z njihovo pomočjo pa so na žalost opeharjeni nič hudega sluteči kupci,” razlaga Marco Arban, vodja službe za stike z javnostmi podjetja CARFAX.

Digitalni števci kilometrov

Žal je nedovoljeno spremembo na digitalnih števcih kilometrov celo težje odkriti kot spremembo na klasičnih mehanskih števcih kilometrov (saj digitalni števci kilometrov nimajo vidnih gibljivih delov). Stanje vozila in CARFAX poročilo o zgodovini vozila sta za kupca najbolj zanesljivi vodili pri ugotavljanju, ali je bilo izvedeno navijanje.

Avtomobilski proizvajalci so razvili digitalni števec kilometrov predvsem za ublažitev težav v zvezi z nedovoljenim spreminjanjem števca kilometrov. Vendar pa goljufi takoj po razvoju nove tehnologije odkrijejo način, kako jo uporabljati za zlorabe. V tem primeru uporabljajo pravo orodje, namenjeno popravljanju prevoženih kilometrov na digitalnih števcih kilometrov, in z njim zmanjšajo podatek na števcu kilometrov. Dejavnost je tako enostavna kot brskanje po spletnih straneh.

Naprave za kalibriranje digitalnih števcev kilometrov se lahko kupijo na spletnih straneh in se, kljub “izjavam o omejitvi uporabe” prodajalcev, uporabljajo za goljufanje števcev kilometrov.

G. Goss pravi: “Tako kot heker lahko napravi škodo na računalniku, lahko nekdo s pravo programsko in strojno opremo nastavi katero koli vrednost na digitalnem števcu kilometrov. Rabljeni avtomobili skrivajo marsikatere težave, ki jih nepoučena oseba praktično ne more odkriti. Goljufije na digitalnih števcih so ena od tistih, ki so vedno bolj pogoste.”

Ljudje zmotno mislijo, da na digitalnih števcih kilometrov ni mogoče zmanjšati podatkov, vendar pa to prevaro omogoča visoka tehnologija. Tuja podjetja prodajajo programsko opremo na spletu in tako lahko vsak, ki to želi, zmanjša podatek celo na digitalnem števcu.

Odkrivanje prevar na števcu kilometrov

Spremembo na števcu kilometrov vozila je morda včasih težko odkriti, ni pa to nemogoče. Z naslednjimi zbranimi nasveti CARFAX nudi pomoč kupcem rabljenih vozil pri odkrivanju goljufij na števcih kilometrov:

Zahtevajte dokazilo o lastništvu in primerjajte prevoženo število kilometrov na tem dokazilu s številom kilometrov na števcu kilometrov vozila. Skrbno preverite dokazilo o lastništvu, če imate občutek, da je zapis o številu kilometrov prekrit oziroma slabo čitljiv.

Primerjajte prevoženo število kilometrov na števcu kilometrov s številom kilometrov, ki je navedeno v zapisniku o vzdrževanju ali pregledu vozila. Lahko preverite tudi prevoženo število kilometrov na nalepkah za menjave olja oziroma redne vzdrževalne preglede. Te nalepke boste našli na oknih ali okvirjih vrat, v predalu pred sprednjim sopotnikom ali v motornem prostoru.

Če je vozilo opremljeno s klasičnim mehanskim števcem kilometrov, preverite, ali so številke na njem pravilno poravnane. Če številke na števcu niso poravnane, imajo vrzeli ali poskakujejo pri rahlem udarjanju po armaturni plošči, je bilo na vozilu po vsej verjetnosti izvedeno nedovoljeno spreminjanje števca kilometrov.

Preverite pnevmatike. Če števec kilometrov kaže 60.000 kilometrov ali manj, bi morale biti na vozilu nameščene originalne pnevmatike.

Preverite obrabljenost in izrabljenost delov vozila – predvsem na pedalih za plin, sklopko in zavore – da se prepričate, ali se obraba ujema s številom prevoženih kilometrov na števcu kilometrov.

Pred nakupom rabljenega avtomobila zahtevajte od prodajalca poročilo o zgodovini vozila CARFAX. Če vam ga kupec ne želi predložiti, lahko to poročilo CARFAX sami naročite na spletnem naslovu www.carfax.si, priporočamo pa tudi, da z avtomobilom opravite temeljito testno vožnjo in da avtomobil pregleda usposobljen mehanik.