Vnesite VIN številko za iskanje poročil.

Informacije o avtomobilu, ki se skrivajo za številko šasije

IN dekodiranje je način za odklepanje informacij, ki so vsebovane v številki šasije avtomobila.

Številke šasije so začeli uporabljati proizvajalci avtomobilov leta 1954. Med letoma 1954 in 1981 ni bilo standardnega formata, številke šasij pa so se zelo razlikovale med proizvajalci.

Leta 1981 je Nacionalna uprava za promet in varnost v Združenih državah določila standarde za vse avtomobile in lahke tovornjake, proizvedene leta 1981 ali kasneje, tako da ima vsako vozilo enolično 17-mestno VIN v točno določenem formatu.

Ta standardizacija je bila potrebna za zagotovitev, da se noben avto nikoli ne zamenja z drugim avtomobilom. Danes se številka šasije uporablja kot osnova za identifikacijo vozil za registracijo, zavarovanje, preiskovanje kaznivih dejanj in mnoge druge namene. Toda številke v številki šasije avtomobila so kodirane s posebnimi informacijami. Z dekodiranjem teh informacij lahko ugotovimo leto, znamko, model, državo izvora, tovarno, v kateri je bilo vozilo sestavljeno in še več. Številka šasije vam omogoča tudi, da zaženete CARFAX poročilo o zgodovini vozila na tej spletni strani.

Informacije, ki jih lahko najdete iz številke šasije z dekoderjem VIN, so zelo pomembne in jih je treba preveriti pred nakupom rabljenega avtomobila. Tatovi pogosto nadomestijo številko šasije ukradenega avtomobila s številko šasije podobnega vozila, ki je zakonito registrirano. To se imenuje VIN kloniranje.

Nekatere specifične informacije o dekodiranju VIN

Črke I, O in Q se nikoli ne pojavijo v številki šasije.

Prve 3 številke predstavljajo svetovni identifikator proizvajalcev.

  • Prva številka v številki šasije označuje državo izvora ali končno mesto sestavljanja vozila.
  • Druga številka v številki šasije označuje proizvajalca.
  • Tretja številka označuje vrsto vozila ali proizvodno delitev.
  • Številke 4 do 9 sestavljajo odsek za opis vozila (VDS).

Podatki o vozilu: model, izvedba karoserije

Številke 4 do 8 določajo model vozila, izvedbo karoserije, tip motorja, menjalnik in drugo.

Servisne delavnice uporabljajo te informacije za prepoznavo sistemov, ki jih je namestil proizvajalec, da lahko pravilno servisirajo vozilo.

Kontrolna številka

Deveta števka ali kontrolna številka se uporablja za odkrivanje neveljavnih številk šasije na podlagi matematične formule, ki jo je razvilo Ministrstvo za promet. Številke 10 do 17 sestavljajo odsek identifikacije vozila.

Leto proizvodnje

Deseta številka označuje modelno leto vozila.

Leto se lahko označi s črko ali številko.

Enajsta številka označuje proizvodni obrat, v katerem je bilo vozilo sestavljeno. Vsak proizvajalec ima svoj nabor  kode obratov.

Proizvodna številka

Številke 12 do 17 označujejo proizvodno ali serijsko številko.

Ta številka lahko označuje zaporedje, v katerem je vozilo zapustilo linijo. Ker za to številko ni točno določenega  standarda, lahko vsak proizvajalec to številko uporabi drugače.

 Uporabite brezplačen dekoder VIN za rabljena vozila in ne postanite žrtev goljufije kloniranja VIN!

Kloniranje VIN – pazite na ukradene avtomobile, za katere izgleda, da so nekaj drugega!

Ko ponudba za rabljeni avtomobil izgleda preveč dobro, da bi bila resnična, to ponavadi tudi je. Pogosto so te "ponudbe" dejansko del prevare, ki vključuje ukradene avtomobile in povzročijo izgubo na tisoče evrov za nič hudega sluteče kupce. Zato je pred nakupom rabljenega avtomobila bistvenega pomena opraviti temeljito preverjanje številke šasije.

Prevara - znana kot "kloniranje VIN" ali "kloniranje avtomobila" - vključuje uporabo številk šasije iz zakonito registriranega avtomobila, da se prikrije identiteta ukradenega avtomobila. Na žalost so ti ukradeni avtomobili pogosto prodajni nič hudega slutečim kupcem, ki lahko izgubijo svojo naložbo. Nedolžni kupci, ki so kupili klonirane avtomobile, lahko izgubijo avto in so lahko še vedno odgovorni za poplačilo vsakega posojila, ki so ga najeli za nakup. Nadalje lahko ti potrošniki postanejo del kazenske preiskave.

Avtomobilski tatovi pridobijo številke šasije tako, da preprosto prepišejo številko vozil, ki čakajo na prodajnih mestih ali na parkiriščih. Nato uporabijo kopirane številke šasije za spreminjanje lastniških dokumentov ali pa ustvarijo nove ponarejene dokumente, da bi prikrili resnično identiteto ukradenega avtomobila.

Vendar obstajajo načini za zaščito pred kloniranjem VIN. Prepričajte se, da je avto, za katerega nakup se zanimate, legitimen in ga temeljito preglejte. Poročilo o zgodovini vozila, kot je tisto, ki ga ponuja CARFAX Slovenija na tej spletni strani, je del rešitve, ki pomaga preprečiti kupcem rabljenih avtomobilov, da bi postali žrtve.

Kupcem rabljenih avtomobilov svetujemo, naj sledijo tem korakom, da bi lažje prepoznali potencialni klon:

  • Prepričajte se, da se številke šasije na armaturni plošči, na nalepki na voznikovih  vratih, ogrodju vozila in na papirju (naslovni dokumenti, evidence o storitvah itd.) ujemajo.
  • Uporabite CARFAX brezplačni VIN dekoder za rabljena vozila in preverite identiteto vašega avtomobila.
  • Preverite poročilo o zgodovini vozila CARFAX na tej spletni strani. Vnos številke šasije je popolnoma brezplačen. Ko imate poročilo, poiščite opozorilo o klonu. Prepričajte se, da je trenutni prikaz števca prevožene poti skladen s sporočenimi prevoženimi kilometri in preglejte, ali je bilo opravljenih več registracij na različnih lokacijah v kratkem časovnem obdobju.
  • Pred nakupom naj avtomobil pregleda pooblaščeni mehanik.