Vnesite VIN številko za iskanje poročil.

VIN kloniranje

Pozor pred vozili, ki imajo ponarejeno identiteto

Ko se zdi rabljeno vozilo preveč dobro, da bi bilo res – običajno tako tudi je! Pogosto so take priložnosti povezane s preprodajo ukradenih vozil in so potencialna nevarnost za izgubo veliko denarja. Zato je izjemno pomembno, da preverite VIN številko ter njeno konsistentnost, še posebej za vozila, ki so uvožena iz ZDA.

Goljufija – znana kot “VIN kloniranje” ali “kloniranje vozila” – vključuje uporabo Vehicle Identification Number (VIN)  legalno registriranega vozila za prikritje identitete ukradenega vozila. Taka vozila so potem pogosto prodana nič hudega slutečim kupcem, ki lahko izgubijo svojo investicijo. Poleg tega postanejo tudi del kriminalistične preiskave s celim kupom neprijetnosti.

VIN številka je pogosto “prekopirana” kar z nekega parkiranega vozila ter uporabljena v vseh ponarejenih dokumentih za kreiranje nove identitete vozila.

Tudi proti VIN kloniranju obstaja določena zaščita. Prepričajte se o legalnosti vozila s podrobno raziskavo. Eden od načinov za to je naročilo CARFAX Poročila o zgodovini vozila pri CARFAX Europe preko spletne strani www.carfax.si.

Kupcem rabljenih vozil svetujemo, da sledijo naslednjim navodilom, za lastno varnost:

  • Prepričajte se, da je VIN na armaturni plošči, nalepki voznikovih vrat, karoseriji vozila in na dokumentih vozila ( servisna knjižica, prometno dovoljenje, homolgacijski kartonček).
  • Preverite CARFAX Poročilo o zgodovini vozila na www.carfax.si. Začetni vnos VIN je popolnoma brezplačen. Ko imate enkrat poročilo v roki, poglejte eventuelno opozorilo za klon. Preverite konsistentnost števca kilometrov ter bodite pozorni na eventuelne kratke registracije oz. prijave in odjave vozila na različnih lokacijah.
  • Vozilo naj pred nakupom pregleda še izkušen mehanik.