Vnesite VIN številko za iskanje poročil.

Zaupanje in prodaja rabljenih vozil: Gre to skupaj?

Prodaja rabljenih vozil ne temelji vedno na zaupanju, zato previdnost ni odveč. ;Rek “Zaupaj, vendar preveri” temelji na starem ruskem pregovoru in je postal znan, ko ga je uporabil Ronald Reagan v 80` letih, ko so ZDAoblikovale odnose z ZSSR. Rek je povsem aktualen tudi danes na trgu rabljenih vozil. Zanašati se samo na to, kar je prodajalec pripravljen razkriti potencialnemu kupcu, je zelo naivno. Tako vedenje ni niti modro niti smiselno. Ali je vozilo res imelo samo enega lastnika? Je prodajalec res povedal, da je bilo vozilo enkrat vmes ukradeno? Je bilo vozilo res primerno vzdrževano?

Kako preveriti?

Kot pri mnogo drugih poslih, je tudi tukaj informacija ključnega pomena. Več informacij kot ima kupec o vozilu in lastniku, boljšo odločitev lahko sprejme. Najti informacije iz neodvisnega in zanesljivega vira je bilo do sedaj seveda precej težko. V zadnjem času pa postaja prodaja rabljenih vozil in odločitev o nakupu vse lažja s prihodom neodvisnih, zasebnih organizacij, ki se ukvarjajo z zbiranjem in preučevanjem informacij o rabljenih vozilih.

Vodilni na področju informacij o rabljenih vozilih je CARFAX. Kot pravi Hakan Lindberg, CARFAX oseba za stike z javnostjo na Švedskem, “Pred prihodom CARFAX-a na trgu ni bilo načina, kako preveriti resničnost trditev prodajalcev rabljenih vozil. CARFAX, je neodvisen, nepristranski partner, ki lahko odkrije poneverbe oziroma goljufivega trgovca ali pa le pomiri kupca pri njegovi investiciji. Predstavlja ogromen korak naprej pri zagotavljanju transparentnosti na področju trgovine z rabljenimi vozili na Švedskem.” Storitev sama je zelo prijazna uporabniku. Zgolj z vnosom VIN številke na  www.carfax.si, uporabnik lahko vidi s kakšno količino informacij CARFAX razpolaga za izbrano vozilo. In CARFAX ima veliko informacij o vozilih uvoženih iz ZDA. Kot pravi Lindberg, CARFAX razpolaga z preko 10 milijardami zapisov iz 18 držav Evrope in ZDA. Če naročite CARFAX poročilo o zgodovini vozila (povzetek CARFAX informacij za izbrano vozilo) ga dobite takoj. Na voljo vam je tudi v mobilni verziji.

Zbiranje informacij o rabljenem vozilu pred nakupom je le eden od načinov kako pridobiti zaupanje kupca. Pomembna je tudi ugled prodajalca. Kadar kupujete od zasebnega ponudnika si poskušajte ogledati vozilo tam, kjer je bilo “doma” in ne na kakem parkirišču. Zahtevajte osebni dokument prodajalca ter preverite naslov bivališča. Poslušajte razloge, zakaj se vozilo prodaja in bodite pozorni na nenavadne ali za lase privlečene zgodbe. Ne bojte se oditi, če imate slab občutek. V vsakem primeru, naj vozilo pregleda še mehanik pred nakupom. Malo večji strošek ob preverbi lahko prihrani velike stroške kasneje.

Trgovec z rabljenimi vozili, ki ima dobro ime?

prodaja rabljenih vozil

Prodaja rabljenih vozil poteka tudi preko preverjenih trgovcev vozil iz druge roke. Četudi kupci verjemejo, da lahko dosežejo boljši nakup pri zasebnem ponudniku ni temu vedno tako. Tudi trgovce je potrebno pazljivo izbirati. Preverite izkušnje prijateljev s posameznim trgovcem. Preverite kako dolgo že obstaja na trgu. Kakšne tipe garancij ponuja. Ali se vam zdi iskren in pošten?

Zaupanja na trgu rabljenih vozil ni lahko pridobiti. Pomagajte si z izbiro preverjenih in zanesljivih informacij iz neodvisnega vira.