Vnesite VIN številko za iskanje poročil.

Rabljeni avtomobili - vodič po nakupu

1. Odločite se kakšen tip vozila iščete

Rabljeni avtomobili so na voljo v različnih modelih in znamkah, so različne starosti, oblik, imajo pogon na različna vrsta goriv, ter imajo različno število prevoženih kilometrov. Zato morate najprej vedeti, kateri dejavnik vam je najpomembnejši in kakšen je vaš proračun za nakup rabljenega vozila.

2. Raziščite splet in obiščite avtomobilske posrednike

V Sloveniji imamo na voljo več spletnih ponudnikov rabljenih vozil, zato najprej dobro raziščite splet. Preberite si spletne forume, povprašajte znance, ali obiščite posrednike v vaši bližini. Osredotočajte se na ponudnike, ki imajo na voljo natančne opise ponudbe, veliko slik in so pripravljeni odgovarjati na vasa vprašanja. Eden največjih portalov za rabljene avtomobile pri nas je tudi spletna stran avto.net.

3. Pridobite CARFAX poročilo o zgodovini vozila

Preverite zgodovino vozil, ki vas zanimajo na www.carfax.si. Ugotovite število predhodnih lastnikov, ki jih imajo rabljeni avtomobili. V nekaterih primerih stanje števca prevoženih kilometrov ne bo odgovarjalo zapisom v zgodovini ali pa boste ugotovili, da so bila vozila že poslana na uničenje in so se vrnila v obtok. To se le nekatere od najbolj pomembnih informacij, ki vam jih CARFAX poročilo lahko posreduje.

4. Pojdite na testno vožnjo

Naredite si kratko listo prioritetnih vozil. Pojdite pogledati ta izbrana vozila in s seboj vzemite kontrolni list. Poskusite jih voziti pri različnih hitrostih. Vzemite s seboj na vožnjo tudi prijatelja. Preverite stanje števca kilometrov v vozilu in ga primerjajte z zapisi na CARFAX poročilu.

5. Preverite garancije

Pozanimajte se, ali imajo rabljeni avtomobili še garancijo proizvajalca ali morda kakšno drugo garancijo? To vam lahko pomaga privarčevati denar vsaj v prvih mesecih. Preverite tudi, da izbrano vozilo ni na listi tovarniških vpoklicev.

6. Preverite legitimnost vseh dokumentov

Preverite, ali se informacije z dokumentov vozila ujemajo s tistimi, ki vam jih kaže CARFAX poročilo. Bodite pozorni na pravilno izstavitev dokumentov nakupa.

7. Dajte vozilo pregledati mehaniku

Profesionalno strokovno mnenje kot dodatek k vsemu že naštetemu je lahko samo koristno. Če je vse izpravno, je čas, da začnete uživati v svojem novem vozilu!