Vnesite VIN številko za iskanje poročil.

Prednosti nakupa vozila, ki ima nizke CO2 emisije

Nizek izpust CO2 pri avtomobilih ima velike prednosti, tako za lastnika avtomobila kot tudi za širšo publiko. Pravila in zakoni nanašajoči se na CO2 emisije se redno spreminjajo in dopolnjujejo, vedno več je govora o ogljičnem odtisu, zato je prav, da na to mislimo tudi, ko kupujemo novo vozilo. Tudi CARFAX Europe zato deluje v tej smeri in želi kupcem omogočiti lažji način preverjanja, kakšen izpust CO2 imajo vozila.

CO2 emisije, regulativa in rabljena vozila

Nova vozila v Evropi morajo biti v skladu s tako imenovanim standardom Euro 6, ki določa kakšne smejo biti CO2 emisije. To pomeni, da mora biti izpust CO2 oziroma izpust ogljikovega dioksida pod vrednostjo 0,5g/km za vozila na dizelski pogon in 1,0 g/km za vozila na bencinski pogon. Čeprav trenutno ta standard ne zajema rabljenih vozil, pa nakup rabljenega vozila, ki ima nižji izpust CO2, prinese veliko prednosti.

Okoljski razlogi za nakup vozila, ki imajo nižji izpust CO2

Prvi razlog, ki je tudi najbolj očiten, je, da ima nižji izpust CO2 manjši vpliv na okolje in širšđo družbo. Medtem ko je CO2 plin, ki je nujno potreben za življenje na Zemlji, pa je na drugi strani tudi zelo škodljiv, saj je toplogredni plin oziroma ima učinek tople grede v Zemljinem ozračju. Pa tudi dušikov oksid (NOx), ki je stranski produkt pri izgorevanju bencina in dizla, je velik onanseževalec okolja in zdravja človeka.

V Nemčiji na primer, je veliko mest zavarovanih s tako imenovanimi zelenimi zonami. To pomeni, da če se želite peljati v mesto, morate imeti okoljsko nalepko na vašem vozilu, le to pa lahko kupite, če je vaše vozilo v skladu z najvišjimi standardi CO2 emisije. Če v mesto zapeljete brez nalepke, plačate kazen.

co2 emisije vozila

Finančni razlogi za nakup vozila, ki imajo nižji izpust CO2

V večih evropskih državah, kot na primer v Nemčiji, plačajo manj za registracijo avtomobila ali manj davka v primeru lastništva vozila, ki ima nižji izpust CO2. Seveda ta prihranek varira od države do države, lahko pa znaša tudi do 2000 EUR na leto. Podajamo še nekaj številk za lažjo razlago, kako nizke CO2 emisije pripomorejo k vašim prihrankom:

  • 3,000-4,500 EUR. Toliko znaša znesek, ki ga lahko v povprečju prihranite v življenjski dobi enega vozila, upoštevajoč prihajajoče standarde ekonomične porabe goriva za leto 2015.
  • 590 milijard – 2 bilijona. Ocenjeni možni prihranki na račun nižjih stroškov goriva med 2010 in 2050, če bi stopnje emisije padle za 80% glede na 2005.

Kako najdti vozilo, ki ima nizke CO2 emisije?

Pri novih vozilih ni težko izvedeti, koliko ogljikovih izpustov ima, pri rabljenih vozilih pa je to nekoliko težje. Zato skuša CARFAX poročilo o zgodovini vozil kupcem približati informacije, kakšen je izpust CO2 pri avtomobilih. Pri večini vozil, kjer je bil podatek o izpustu CO2 pridobljen, je na voljo tudi grafični prikaz, za lažjo primerjavo z drugimi vozili.

Enkrat ko pa imate informacije o CO2 emisijah pred seboj, ni težko izračunati, koliko davka boste plačali za vaše vozilo. Če povzamemo, nakup vozila z manj emisijami ne bo samo pripomogel k bolj prijaznemu ravnanju z okoljem, pač pa tudi k privarčevanju nekaj denarja.