Vnesite VIN številko za iskanje poročil.

Manjša poraba goriva v 10 korakih

Odličen način, da izkoristite vašega jeklenega konjička v kar največji meri, pa ni važno, ali vozite varčnega hibrida ali potratnega terenca, je, da poraba goriva med vožnjo ostane kar se da nizka. Cene goriv nihajo neprestano in tudi pri manjšem nihanju se varčna vožnja na dolgi rok zelo izplača. CARFAX je zbral načine, kako prihraniti gorivo, posledično denar in nenazadnje tudi pokazati odgovornost do okolja.

1. KORAK: Pošljite vaše vozilo na dieto

Če v vozilu preživimo več časa, se hitro zgodi, da vanj prinesemo tudi veliko stvari. Morda se zdi nepomembno, a dodatna teža lahko vpliva na težo avtomobila in poledično bo poraba goriva večja. Pazite, da redno odnašate dodatno težo iz vozila in tako povečate učinkovitost.

2. KORAK: Upočasnite vožnjo

Najučinkovitejši način, a morda ne vedno najenostavnejši, je, da vozite nekoliko počasneje. Pospeški in poraba goriva sta v eksponentnem sorazmerju. Več kot pospešujete, več goriva porabite. Še posebej se to pozna na avtocestah, kjer gorivo kurimo v večjih količinah. Če ste vajeni voziti 10km na uro nad omejitvami, poskušajte en mesec voziti po omejitvah in preverite rezultate. Konec koncev raziskave pravijo, da pri zmanjšanju hitrosti ne prihranite veliko na času.

3. KORAK: Pospešujte umirjeno

Pospeševanje s polno močjo, je kot bi metali gorivo skozi okno. Kar seveda ne pomeni, da se začnete pomikati s polžjo hitrostjo, ko se prižge zelena luč na semaforju, ampak da postopoma povečujete hitrost. Za voznike avtomobilov z ročnimi prestavami svetujemo prestavljanje v višjo prestavo pri nižjih obratih. Seveda pa velja tudi, da bodite polno osredotočeni na vožnjo in predvidite morebitne ovire, ki bodo od vas zahtevale upočasnitev hitrosti. Nima smisla polno pospeševati, v naslednjem trenutku pa močno zavirati, saj tako poraba goriva še bolj naraste.

4. KORAK: Preverite zračni filter

Mnogokrat pozabljen trik za varčevanje goriva je menjava zračnih filtrom, ko so ti umazani. Ko so filtri preveč zamazani, ne prepuščajo dovolj zraka v motor, posledica pa je večja poraba goriva. Preverjanje in menjava zračnih filtrom je hitra in enostavna, le preverite navodila za uporabo vašega vozila. Majhen korak, ki ima lahko velik vpliv na dolgi rok.

5. KORAK: Preverite tlak v pnevmatikah

Kadar vozite s premalo napihnjenimi pnevmatikami, se odraža na varčnosti goriva. Tudi ta korak je pogosto spregledan, a dejstvo je, da zračnica v povprečju izgubi 0,07 bara na mesec. Še več, padec temperature za 5,5 stopinj Celzija se odraža v enakem padcu tlaka v gumi. Pnevmatike s premalo tlaka imajo več upora in motor potrebuje več moči, da premika vozilo. Svetujemo, da preverite tlak enkrat mesečno, ko se ustavite na bencinski črpalki in napolnite svoje rezervoarje.

6. KORAK: Spustite noter svež zrak

Pri nižjih hitrostih odprite okno in prezračite vozilo, namesto da prižigate klimo ob vsakem povečanju temperature. Poraba goriva ob delovanju klime je zelo velika, a pozor, v nasprotnem primeru, ko se vozite po avtocesti, je odpiranje oken bolj potratno kakor delovanje klime. Poiščite pravo razmerje med omenjenima možnostima in optimizirajte porabo goriva.

7. KORAK: Zgledujte se po tovornjakarjih

Ste kdaj opazili, kako se v prometnih zamaških tovornjakarji pomikajo počasno naprej? V nasprotju z vozniki avtomobilov, ki se ustavijo, speljejo in ponovno ustavijo. Tovornjakari to počno iz večih razlogov. Prvi razlog, ni potrebno neprestano menjevati prestav in drugi razlog je, prihrante gorivo. Motor porabi več energije za ponovno speljevanje kakor med počasnih tekom.

8. KORAK: izberite primerno opremo

Medtem ko nova in velika kolesa izboljšajo vodljivost vozila, morda niso najboljša izbira za tiste, ki gledajo koliko goriva porabijo. Če so bolj široka, kakor rezervna pnevmatika v prtljažniku, bodo ustvarila več upora in poslednično, kot smo že omenili, poraba goriva naraste.

9. KORAK: razmislite o nakupu manjšega vozila ali hibrida

Manjši avti so ponavadi bolj učinkoviti, saj prenašajo manjšo težo, kar že takoj pomeni manjšo porabo goriva. Marsikoga skrbi prostornost majših vozil, a pomembno je vedeti, da je dizajn dandanes dovršen in ponuja udobno vožnjo. Seveda pa obstaja tudi možnost nakupa hibridnega vozila, saj kombinacija z električnim ali plinskim pogonom lahko znatno priporore k učinkovitosti porabe.

10. KORAK: Vozite le, ko je to res potrebno

Zadnji koncept ni vedno najbolj priljubljen, a vendar se nam vsakokrat ni potrebno voziti z avtom sploh, če smo edini potnik. Na voljo so še javni transport, portali za deljenje prevoza, kolo in konec koncev hoja, ki bodo k varčevanju z gorivom še najbolj pripomogli.