Vnesite VIN številko za iskanje poročil.

Uvoženi ameriški avtomobili: bodite previdni pri nakupu avtomobilov iz ZDA

Najnovejše statistike Carfax Europe kažejo, da je potrebno nekaj previdnosti pri uvozu ali nakupu vozila iz Amerike.

Chevy Corvettes. Ford Mustangi. Dodge Vipers. Dostavna vozila. Celo nemške znamke avtomobilov, kot na primer Audi, BMW ali Mercedes Benz prihajajo čez lužo vsako leto v ogromnih količinah. Potrošniki in preprodajalci avtomobilov uvozijo na deset tisoče naštetih vozil vsako leto, tako iz ZDA kot iz Kanade. Nakup rabljenih vozil iz ZDA naj bo previden!

Večina rabljenih vozil je v dobrem stanju in dobro zastopajo svoje nove evropske lastnike. Za potrošnike, ki bodo ta vozila kupili, je tako ključnega pomena, da izberejo pravi avto in se izognejo preglavicam zaradi slabe nakupne odločitve. Enako pa seveda velja tudi za preprodajalce rabljenih avtomobilov in uvoznike vozil iz ZDA, katerim je v interesu, da imajo na zelo kakovostna vozila, s katerimi si zagotovijo najboljše cene in zaščitijo ugled svojega posla. Poznavanje zgodovine rabljenih vozil pripomore k pametnejšim in bolj enostavnim odločitvam o nakupu. Glede na to, da ima kar 60 odstotkov vozil uvoženih preko luže negativno zgodovino, je preverjanje zgodovine vozil danes še toliko bolj pomembno.

uvoženi ameriški avtomobili

Kaj predstavlja največje tveganje pri nakupu uvoženega vozila? V ZDA dobijo vozila, ki so bila popolnoma prizadeta v prometni nesreči, oziroma so bila “totalka”, tako imenovano oznako “salvage”, kar pomeni, da so bila poslana na uničenje. V vsaki zvezni državi imajo nekoliko drugačne standarde, največkrat pa se to zgodi, ko strošek popravila preseže 75% vrednosti vozila pred nesrečo. Vsem je skupno, da vozilo ni več primerno za udeležbo v cestnem prometu.

Glede zadnje pridobljene informacije, CARFAX ocenjuje, da je trenutno na ameriških tleh 7.6 milijona registriranih vozil, ki so bila že poslana na uničenje. Kljub nazivu „salvaged“, je avto lahko prodan, seveda ob predpostavki, da je kupec seznanjem s stanjem in s tveganjem, ki ga prinaša.

Poznavanje zgodovine ameriških vozil je pomembno tudi iz drugih razlogov kot prevara z vozili poslanimi na uničenje. V ZDA je trenutno registriranih preko 6 milijonov vozil, ki imajo prevrtene kilometre in le ti lahko močno vplivajo na ceno rabljenega vozila. Podobno obstajajo registrirani ameriški avtomobili, ki jih prepoznamo kot limone. Limona pomeni, da ima avto toliko problemov, se neprestano kvari, ali ima nepopravljive napake, da ga mora proizvajale odkupiti nazaj od lastnika.

Največje tveganje glede na številko pa so odpoklicani avtomobili zaradi neke določene napake. Trenutno je takih vozil v ZDA preko 29 milijonov, ki so registrirana. Večina jih ima manjše težave, a preostala imajo lahko pomemben vpliv na varnost v cestnem prometu. Kakorkoli že, pred nakupom uvoženega avtomobila iz ZDA, je najprej pomembno preveriti, ali je bilo vozilo odpoklicano.

Ameriški avtomobili in kamioni lahko dobro izgledajo, so kultni, predvsem pa so zelo praktični. Prav tako so lahko evropske znamke avtomobilov, ki so bile namenjene ameriškem trgu, velikokrat predober posel, da bi ga izpustili iz rok. Za preprodajalce avtomobilov in uvoznike lahko taki avtomobili predstavljajo zelo donosen posel. Prav zato je pomembno, da se kupec pozanima o dejavnikih tveganja in upošteva navodila za varen nakup. Nenazadnje pa ima CARFAX bazo podatkov z milijardami podatkov o ameriških avtomobilih, ki so lahko neprecenljiv vir informacij, ko se odločamo za uvoz.

CARFAX priporoča kupcem rabljenih avtomobilov, da pred nakupom vedno preverijo zgodovino vozila na www.carfax.si.